joi, 19 mai 2011

Pivnitele Birauas ,Ghioroc -Arad

Astazi am facut un scurt popas la Pivnitele Birauas,comuna Ghioroc - Arad.
Aici l-am intalnit pe domnul Birauas,detinatorul domeniului.Intalnirea a fost o adevarata placere,am facut un scurt tur al cramei,care a inceput cu unitatea de productie si s-a sfarsit cu sala de degustare.
Pivnitele Birauas se afla astazi pe suprafata celor mai vechi podgorii romanesti atestate documentar de la inceputul sec. XI.

In anno 1323 apar primele documentatii despre Ghioroc ca si localitate cu traditie viticola.
Faimoasele vinuri rosii de Minis au fost cunoscute inca de la mijlocul sec. XVIII-lea.
Viile Pivnitelor Birauas rodesc pe locul pe care odinioara Domeniile Dohnanyi, au creat un Vin, care a devenit celebrul “ Vin de Stanca “,cunoscut in Franta si in Imperiul Austro Ungar inca din 1890.
Aici, pe dealul care serpuieste de-a lungul drumului vinului romanesc, loc remarcabil al Podgoriei Minis – Maderat, pe o palma de deal, rodesc randuri de vie care dau vestiltele Cabernet Sauvignon si Pinot Noir, ale Casei Birauas. Colina veche a viei, adaposteste pivnitele cu Barrique-uri, precum si locul de degustare.
Procedeul de prelucrare a valorosilor struguri de vita nobila, incepe si se termina intr-o linie tehnologica moderna aflata in incinta domeniului.
De-a lungul timpului, s-a preluat cu multa passiune traditia celor cinci generatii a viticultorilor – stramosii familiei Birauas din Podgorie.
Urmand mostenirea valoroasa, astazi Pivnitele Birauas tinde spre ridicarea faimei vinului vestitei Podgorii Minis – Maderat.

Perseverenta si dedicatia in munca depusa pentru a da nastere unui vin de excelelenta au fost onorate cu 7 medalii de aur si 9 medalii de argint.
Vinurile produse de Pivnitele Birauas sunt

Cabernet Sauvignon D.O.C. si Pinot Noir D.O.C.

Un comentariu: